paulo09 Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 (edytowane) Mszyce - Decis 2,5 EC, Provado Plus AE, Actellic 500 EC, Karate 25 WG ,Pirimor AE, Primor 20 WG. Przędziorek - Provado Plus AE, Actellic 500 EC. Wciornastki - Provado Plus AE, Actellic 500 EC, Decis , Karate 25 WG. Czerwce - Provado Plus AE, Actellic 500 EC, Karate 25 WG. Ziemiórki – Basudin 600EW, Nemasol 510 SC, Decis 2,5 EC, Winylofos 550 EC. Wełnowce - Polysect 005SL, Actellic 500 EC, Fastac 10 WD, Basudin 600EW, Karate 25 WG. Mączlik - Provado Plus AE, Actellic 500 EC, Karate 25 WG. Skoczogonki- Basudin 600EW, Talstar 100 EC. Tarczniki- Polysect 005SL. Mączniak właściwy -Bravo 500 SC, Topsin M500 SC. Mączniak rzekomy - Baymat AE, Dithane M-45 80 WP. Zgorzel siewek - Aliette 80 WP, Dithane M-45 80 WP. Szara pleśń - Teldor, Bravo 500 SC, Topsin M500 SC, Biosept Active. Edytowane 15 Lipca 2014 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Uzyskałem informację w sklepie ogrodniczym, iż Provado Plus AE został wycofany z produkcji. Jeśli da się to potwierdzić, można by go wykreślić z listy. Wielka szkoda, bo był to środek bardzo skuteczny. Ponieważ obecnie walczę z tarcznikami, które zaatakowały część kolekcji dzbaneczników, w tym jedne z moich ulubionych N. mira i N. deaniana, zmuszony jestem wypróbować inny środek (inne środki) na tarczniki. Dam znać jeśli któryś z nich okaże się skuteczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 na tarczniki trzeba szukać pałeczek bez nawozu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 nigdy nie stosowałem środków ochrony roślin na rośliny owadożerne a na zwyczajne rośliny parapetowe-ozdobne i kiedyś miałem problem z tarcznikami i dosłownie nic a nic nie pomagało. Znajomy podał mi nazwę środka o nazwie Confidor 200 SL. Po kilku dniach nie było ani śladu, rośliny nie ucierpiały i nie było tego paskudztwa nigdy więcej Produkt kupiłem także w tym roku ale na mszyce bo wybija momentalnie Cena ok. 27,00 zł. za 20ml. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Faktycznie duża strata, to młot na tarczniki (choć czasem niezbyt subtelny dla roślin). Na liście na razie może jeszcze zostać bo nadal da się go kupić, ale niedługo ją opuści, skoro został wycofany z produkcji. Fly Guy, jeśli będziesz testował też polecany przez Łukasza Confidor 200 SL, to daj znać jak poszło, proszę. Co dwie rekomendacje, to nie jedna. Na ulotce wśród tępionych gatunków nie figurują tarczniki, ale skoro mamy pierwsze potwierdzenie skuteczności i na nie, to może Confidor będzie następcą Provado. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jowita2222 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Uzyskałem informację w sklepie ogrodniczym, iż Provado Plus AE został wycofany z produkcji. Jeśli da się to potwierdzić, można by go wykreślić z listy. Wielka szkoda, bo był to środek bardzo skuteczny. Ponieważ obecnie walczę z tarcznikami, które zaatakowały część kolekcji dzbaneczników, w tym jedne z moich ulubionych N. mira i N. deaniana, zmuszony jestem wypróbować inny środek (inne środki) na tarczniki. Dam znać jeśli któryś z nich okaże się skuteczny. Fly guy walczyłam z tarcznikami na storczykach. Może to nie to samo, co dzbaneczniki, ale myślę, że mój sposób okazałby się też skuteczny. Mianowicie najpierw zdjęłam ręcznie wszystkie widoczne tarczki, a potem myłam rośliny szarym mydłem. Czynność powtórzyłam po jakimś czasie i pomogło Szare mydło roślin nie zniszczyło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 2 Stycznia 2014 Share Napisano 2 Stycznia 2014 Jasna sprawa, istnieją inne, pozainsektycydowe sposoby walki z tym pomiotem Belzebuba (o czym też można na forum poczytać), ale ten temat ma być tylko zbiorem wskazań odnośnie tego, jaką chemią w co uderzać i do takiej formy wróci, gdy zdobędziemy wiedzę odnośnie tego, które z produkowanych insektycydów są skuteczne w wymierzaniu sprawiedliwości tarcznikom. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 4 Stycznia 2014 Share Napisano 4 Stycznia 2014 Kombinacja BI58 (ew. Mospilan) + opłukanie rośliny w Karate (oczywiście powtórzone po jakimś czasie) załatwia większość szkodników. U mnie sprawdziło się na wełnowce korzeniowe na kilku helkach, ale od innych hodowców słyszałem, że niszczy to wszystko, co gryzie rośliny. Polecam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Dzięki za odp, choć temat "pomocowy" powinien chyba zostać wydzielony do osobnego działu. Ja chciałem tylko zasugerować fakt istnienia na liście środka, którego nie można już dostać. Co do tarczników - w zaprzyjaźnionym ogrodniczym zasugerowano mi Polysect 005SL - jest m.in. na tarczniki. Kilka dni temu zastosowałem - podlewanie i spryskanie w nieco niższym stężeniu niż na ulotce. Na razie rośliny nie wyglądają gorzej. Wcześniej większość szkodników usunąłem ręcznie, na szczęście tylko 1 roślina była zaatakowana poważnie (N. maxima), 4 pozostałe miały na sobie tylko małe okazy, ale prewencyjnie i tak pościnałem prawie wszystkie dolne liście. Dam znać jak w dłuższym okresie czasu sprawdzi się w/w środek. Co ciekawe, rośliny, oprócz typowych przy tarcznikach przebarwień i utraty dolnych liści, nie wyglądały ponadto słabiej. Dalej produkowały liście i dzbanki, które wraz z łodygą "nie miękły". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Stycznia 2014 Share Napisano 6 Stycznia 2014 Ja chciałem tylko zasugerować fakt istnienia na liście środka, którego nie można już dostać. Dostać można. Jest, jak rozumiem, wycofany z produkcji, nie ze sprzedaży. Tutaj na przykład jest, choć w bardzo wysokiej cenie, co pewnie ma związek z gasnącą dostępnością: http://allegro.pl/provado-plus-ae-200-ml-b...3793035110.html . Trzymam kciuki za pozytywny i szybki skutek kampanii. (: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Ja dzisiaj zastosowałam oprysk z Polysect 005SL na wełnowce. Karate nie wywarło na nich większego wrażenia, dalej beztrosko wędrowały po roślinach. Dam znać jak środek wpływa na rośliny i na szkodniki. Mam nadzieję, że będzie skuteczny, po 7-10 dniach mam ponowić oprysk, myślę, żeby dodatkowo nasączyć nim podłoże, ale zobaczę, czy przez następny tydzień coś mi wywędruje na spacer. Edycja: Oj chyba jest skuteczny Powyłaziły szkodniki wstrętne na powierzchnię, wybrałam niemal 10 sztuk pęsetą i są martwiutkie Ciałka jakieś takie miękkie i rozklapciałe (fachowe określenie ) No ! Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Stosowałem Polysect na tarczniki i u mnie się sprawdził, zarówno na dzbankach jak i bluszczu Niemniej najpierw wszystkie liście były przemyte, potem oprysk i dodatkowo rośliny podlane roztworem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 7 Stycznia 2014 Share Napisano 7 Stycznia 2014 Przemywanie wszystkich liści u U. livida i U. sandersonii odpada niestety Ale zastosuję w takim razie też preparat do podłoża, boję się, że poza osobnikami, które widzę, mogą też rezydować nakorzeniowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Po ok. tygodniu od pierwszego (bardzo porządnego) oprysku dorwałam jedną (dosłownie jedną) sztukę wełnowca. Musiał się gdzieś w zakamarku terrarium uchować, bo był raczej za duży na świeżo wyklutego po oprysku. Na wszelki wypadek podlałam roztworem podłoże (przez podsiąkanie) i spryskałam mocno oba pływacze. Pominęłam tłustosze w drugim oprysku. Efekt jest taki, że po wełnowcach nie ma śladu. Rośliny nie doznały żadnego uszczerbku na zdrowiu, mimo, że niektóre są młodziutkie i świeżo posadzone, nawet sadzonki liściowe były niewzruszone. Jedynie delikatne, rozwinięte już kwiaty pływaczy uschły po wykąpaniu w roztworze. Po kilku dniach pływacze zaczęły wypuszczać nowe pędy kwiatowe. Zatem spokojnie Polysect 005SL mogę polecić jako skuteczny na wełnowce, a bezpieczny dla roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Potwierdzam skuteczność Biosept Active na szarą pleśń w doniczkach na parapecie. Kto ma możliwość, niech sprawdzi w terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi